De tijd is gekomen om ons verhaal te vertellen…

Alles begon in 1947, toen Léon Desobry besloot om zijn eigen koekjes te bakken in zijn Doorniks werkplaatsje. Men vertelt dat toen hij zijn lekkernijen bakte, er zich een aangename geur van koekjes en chocolade verspreidde over heel de wijk. Zonder het te weten, lagen deze traditionele recepten aan de basis van een product dat later unaniem zou geapprecieerd worden in meer dan 40 landen en dit ondertussen al meer dan een halve eeuw lang !

Desobry in de jaren 1960

Desobry is vandaag een koekjesfabriek die in meer dan 40 landen wordt verkocht, verleidt tot de grootste merken van de werelddistributie, 45 verschillende koekjes produceert en innovatief is, zowel wat betreft nieuwigheidskoekjes (ganaches, parels, knapperig) als de nieuwheid-verpakking (luxeboxen, momentbox, tussendoortjes).

Desobry wordt beschouwd als een van ’s werelds meest smakelijke merken en is altijd synoniem geweestvan culinaire uitmuntendheid, plezier en ontdekking.

De koekjes van Desobry zijn ook authentieke Belgische producten : een Belg fabriek, in België geproduceerd en verrijkt met wereldberoemde Belgische chocolade !

 

De Belgische gastronomie
België heeft een indrukwekkende gastronomische geschiedenis : bier, chocolade, speculaas, Luikse en Brusselse wafels, waterzooi, mosselen, frietjes, enz. zijn allemaal voorbeelden die het bestaan illustreren van een Belgische passie voor gastronomie. Naast passie is het echt een “life style”.

Hoe kan zo’n klein land zoveel verschillende smaken produceren? Op deze vraag hebben we geen antwoord. Wat we echter wel weten is dat Belgen liefhebbers zijn van heerlijke dingen, en liefhebbers zijn sowieso altijd gepassioneerde mensen !
Desobry is er trots op om bij deze gepassioneerde familie te horen en actief haar steentje bij te dragen totdeze Belgische culinaire kunst. Teneinde hiervan getuige te zijn, nodigen wij  u uit om onze overheerlijke koekjes te proeven.

 

Het verhaal van Belgische chocolade

Kort nadat Christopher Columbus Amerika ontdekte, kwam er een andere Spaanse ontdekkingsreiziger, Hernando Cortes, in Mexico aan die cacaobonen ontving van de lokale bevolking, m.a.w. de Azteken.

De navigator keerde terug naar Europa met ruimen gevuld met cacaobonen. Eenmaal aangekomen, werdde cacaodrank snel gewaardeerd door de Spaanse aristocratie en de geestelijken en de bereiding ervanbleef een goed bewaard geheim door de hoge Spaanse sferen.

In het begin van de 17e eeuw onthulde een Italiaanse handelaar, Francesco Carletti, het Spaanse geheim nadat hij een soortgelijke drank proefde in Zuid-Amerika. Het geheim verspreidde zich zeer snel door geheel Europa.

In die tijd stonden Brugge, Gent en Antwerpen onder Spaanse heerschappij en werden geregeerd door Karel V. Belgische havens dienden als transit voor de cacaobonen om de rest van Europa te bereiken.Belgische ambachtslieden kregen eveneens snel toegang tot deze nieuwe bron. Dank zij hun creativiteit enhun talent, creëerden ze hun eigen chocoladerecepten.
Zo werd Belgische chocolade geboren.